2η Συνάντηση μαθητών του Erasmus+ στο Κιλκίς.
22 Μαΐου 2018
Για το μάθημα της Τεχνολογίας 2018
18 Ιουνίου 2018
Προβολή όλων

Στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Πέμπτη  3 Μαΐου 2018

Ακολουθώντας  τις παραινέσεις του Αλεξανδρινού  ποιητή, Κ. Π. Καβάφη,  βγαίνουμε στον πηγαιμό για την Ιθάκη. Το ταξίδι μας μακρύ

17

αλλά η Ιθάκη δε μας γελά. Μας αποζημιώνει δίνοντάς μας το ωραίο ταξίδι. Μας γεμίζει γνώση, εμπειρίες και μοναδικές ειδυλλιακές εικόνες. Ξεπερνά τις προσδοκίες μας με τα γραφικά της λιμανάκια, τους κόλπους, τα «κουρβούλια» της, αλλά και το καταπράσινο  τοπίο του νησιού.

Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες ,το θυμωμένο Ποσειδώνα δεν τους συναντήσαμε γιατί απλά δεν τους κουβανούμε στην ψυχή μας.

Από  τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

1            2

περίπου μετά από ένα τρίωρο εν πλω φτάνουμε στην Ιθάκη. Πρωτόγνωρη  για κάποιους  μαθητές η  εμπειρία του ταξιδιού  με το πλοίο της γραμμής. Απόγευμα. Βρισκόμαστε στον Πίσω Αετό, το λιμάνι του νησιού. Από κει συνεχίζουμε οδικώς και πολύ γρήγορα αντικρίζουμε την πρωτεύουσα , το Βαθύ. Η θέα μαγευτική. Η γραφικότητα σε όλο της το μεγαλείο! Σπίτια χτισμένα με σεβασμό στην επτανησιακή αρχιτεκτονική μας υποδέχονταν με τα μαγιάτικα στεφάνια στην πόρτα τους.

Προορισμός μας το Κ. Π.Ε Ιθάκης ,όπου μας περίμενε ο κύριος Γεράσιμος ,ο υπεύθυνος του κέντρου.

11          16

Μετά την τακτοποίησή μας στους ξενώνες του Κ.Π.Ε και στο ξενοδοχείο παρακολουθούμε τη δίωρη παρουσίαση για τις κλιματικές αλλαγές, το θέμα  του προγράμματός μας.

Βραδάκι. Περιήγηση στο Βαθύ.

3              4

Σε περίοπτη θέση, στην κεντρική πλατεία μας υποδέχονται η προτομή του Ομήρου  καθώς και το άγαλμα του Οδυσσέα, του κεντρικού ήρωα της Ομηρικής Οδύσσειας.

Οι ντόπιοι γρήγορα αντιλαμβάνονται την παρουσία μας και μας καλοδέχονται .Αλλά και οι μαθητές μας σε λίγο γίνονται ένα με τα παιδιά του νησιού λιώνοντας στο ποδοσφαιράκι στην κεντρική πλατεία. Ομηρικοί αγώνες!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Μετά από ένα πλούσιο πρωινό ξεκινάμε να γνωρίσουμε το νησί με τον κύριο Μάκη, σε ρόλο ξεναγού. Ο καιρός σύμμαχός μας.

Ανηφορίζοντας στο βουνό Νήριτο έχουμε τη θάλασσα στα δεξιά μας μα σε λίγο, στο σημείο που ενώνεται το νότιο με το βόρειο τμήμα του νησιού έκπληκτοι  βλέπουμε θάλασσα  και από δυο πλευρές της διαδρομής μας  ,από τη μια η Κεφαλονιά και από την άλλη η Στερεά Ελλάδα. Η θέα μοναδική. Διασχίζουμε ορεινά χωριουδάκια, το Σταυρό με την ωραία πλατεία του και κατευθυνόμαστε για το μοναστήρι, την Παναγιά των Καθαρών.

6            6α

Μας υποδέχονται με λουκούμι και μαθαίνουμε ότι τη λατρεύουν την Παναγιά οι Ιθακήσιοι και με πάνδημη συμμετοχή τη γιορτάζουν στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Εκεί ψηλά οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν τι είναι το αλώνι και η στέρνα, όπου οι νησιώτες  συγκεντρώνουν το νερό της βροχής γιατί για τους είναι πολύτιμο.

7             8

Κατηφορίζοντας το βουνό επόμενη στάση το Κιόνι , με το γραφικό λιμανάκι του και  ταβερνάκια του. Ευκαιρία να ξαποστάσουμε πίνοντας κάτι δροσερό μπροστά στο κύμα .

Μεσημεριάζει και επιστρέφουμε στη βάση μας στο Κ.Π.Ε Ιθάκης για το κοινό μας γεύμα.

Το  απόγευμα συνεχίζεται η ενημέρωση στο κέντρο Περιβαλλοντικής και ακολουθούν παιχνίδια των παιδιών μας σε δύο ομάδες. Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για βόλτα και φαγητό .

9              10

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Πρωί πρωί μας περίμενε μια ωραία έκπληξη. Μεταφερόμαστε με μίνι λεωφορειάκι λίγο έξω από το Βαθύ. Από  τη δημοσιά , μέσα από ένα δύσβατο ανηφορικό μονοπάτι περίπου είκοσι λεπτά πεζοπορίας -πραγματικό τεστ κοπώσεως-

12           14

φτάνουμε στην σπηλιά του χοιροβοσκού Εύμαιου, γνωστή από την Οδύσσεια ως τόπος αναγνώρισης του Οδυσσέα από τον γιο του, τον Τηλέμαχο. Χώρος ασφαλής ακόμα και σε περίπτωση σεισμού μας πληροφορεί ο κύριος Μάκης.

15           14

Η επίσκεψή μας στην Ιθάκη τελειώνει με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο Βαθύ. Όσο οι μαθητές μας παίζουν  εμείς απολαμβάνουμε για λίγο το καφεδάκι μας στην κεντρική πλατεία.

Η Ιθάκη δεν ήταν καθόλου πτωχική, αν και μικρή με τους λίγους κατοίκους της.(περίπου 3.000)